Fruitier - Omgeving / Chariez

Omgeving / Chariez

 

Ontdekkingstocht

Het is de meimaand en we hebben zin in een ontdekkingstocht!
Na de nodige opsmuk van onze chambre d' hôtes zodat alles weer picco bello is voor de volgende gasten, vertrokken we om 15u naar Scey-sur-Saône en omgeving, enkele kilometers van ons.
We kwamen na 25 minuutjes in Rupt-sur-Saône (Ja, alles heet hier bijna 'sur Saône'), de mooiste, al altijd geweest. In deze omgeving volgden we een fietsroute (maar dan met cabrio) en kwamen uit in Chariez. Niet eens langs een 'groen Michelinweggetje', zomaar uit het niets ook het op!

 

Chariez

Nondemiljaar; (sorry voor het taalgebruik), een dorpje uit de middeleeuwen met grote huizen, statige bogen, één hoofdstraat en kleine dalende of opgaande steegjes naar de vroegere wijngaarden. Er waren ongeveer 200ha wijngaarden, alleen al in dit dorpje, en het zijn de Romeinen die hun legioen er lieten uitrusten, wars van overstromingen en beschermd tegen de vijand door de hoge heuvelrug met door de zee uitgesneden rotsen.
De natuur is er heerlijk, er zijn ook grotten en de Romeinse vesting (Camp de César) waar je een prachtig uitzicht hebt is zelfs te voet te bereiken, een mooie wandeling. In de omgeving zijn er ook nederige woningen uit de vroege middeleeuwen te ontdekken, nog goed bewaard ook nog.
Een gesprek met een plaatselijke bewoner leverde ons een bezoek op in een oude wijnkelder waar vooral kaas werd gemaakt, Emmentaler onderandere, de man is Zwitser en kaasmaker geweest. 
Zijn hobby is fossielen verzamelen in eigen streek en er zijn er nogal wat aanwezig in  zijn kelder, een museum op z'n minst. Medusa 's, garnalen, vissen, schelpen, zeesterren, slakken, mosselen, oesters... Ook maakt hij wat wijn, pinot noir en chardonnay. Vol trots toonde hij ons zijn hele verzameling fossielen, de gewelven uit de 15de eeuw, het huis waar eens de kaasmakerij gevestigd was... 
Vanuit dit prachtige dorpje, geklasseerd als historisch erfgoed, maar nergens in de boekjes vermeld, raar maar waar, kwamen we na 5' in een abdij van rijke dames '(abbey de dames noblesse' oftewel begijnen op hoge hakken). Super! En de verbeelding van de jonker met een beurs vol goud... 
 

Malende watermolen

De avond begon te vallen en we bereikten nog een malende watermolen op 0,5km vandaar, hazen en korhoenen voor onze neus.... Wat een weelde, welk een rust en dat op 15km van onze deur in Chargey-Les-Port.
Dit is vergeten erfgoed, dromen van vroegere tijden..., genieten met pick-nick op zak, vakantie nemen met volle teugen.